doelstelling artikelen messenger vliegvissen6 januari 2012

Snoekvliegen: Deadly Flies, Easy Ties!

Het is weer snoektijd!! Ook voor de vliegvisser! Maar welke streamers moet ik gebruiken? Zijn die niet moeilijk te binden? Heb ik veel extra bindmateriaal nodig? Is mijn hengel wel geschikt om met die grote, zware streamers te werpen? Vragen zat. En (eenvoudige) antwoorden gelukkig ook!
In onderstaand artikel ga ik een viertal eenvoudige, maar uiterst effectieve snoekstreamers voorbinden. De eerste drie ervan zijn “lichte” streamers, ze worden op een relatief kleine haak gebonden, en zijn uitstekend geschikt om met een # 6je te werpen en aan een drijvende lijn te vissen. De vierde is een konijnenbont streamer. Deze “vlieg” bind ik op een grotere haak, en omdat het materiaal van deze streamer veel water opneemt, en de streamer daardoor zwaar wordt, moet deze Bugs Bunny met een zwaardere hengel (# 7/8) worden geworpen.
De materialen die ik gebruik zijn de volgende:
Haken: Ik gebruik de Kamasan B940, Aberdeen Hook nr.: 4/0 voor de kleinere streamers, en de Kamasan B950u, Uptide nr.: 6/0 voor de grotere streamer.
Binddraad: Ik gebruik extra sterk binddraad, echter, wanneer ik een kleurtje nodig heb gebruik ik de standaard Uni-Thread 6/0, in de gewenste kleur.
Voor Streamer 1, de “Deense Marabou Streamer” heb je nodig: Marabou veren en Cactus Chenille. Ik heb gele Marabou en gele Cactus Chenille gebruikt, maar je kunt met allerlei kleuren variëren en experimenteren, zie extra voorbeeld hieronder.
Voor Streamer 2, de “Mellow Yellow” (van Wim Alphenaar) heb je lange grizzle hackles en gele (of rode, of witte, of felgroene) Bucktail nodig.
Voor Streamer 3, de “Gary Glitter Streamer” heb je een paar kleine stukjes dikke standaard Chenille nodig, evt. een “pailletje”, en wat Flashabou Original-achtig glittermateriaal.
Voor Streamer 4, de “Bugs Bunny” heb je stripjes konijnenvel (zgn. Zonkerstrips) in verschillende kleuren nodig, en evt. wat Flashabou Original-achtig glittermateriaal. Het voorbeeld is met een witte staart, een wit lijf en een rode kop.

De Deense Marabou streamer

 

DSCN1086.JPG


Plaats de haak in de vice; knijp de weerhaak dicht, en zet sterk binddraad op.

DSCN1087.JPG

Knip een bosje lange marabou fibers af en bindt het als staart in; staartlengte = ca. haaklengte.

DSCN1089.JPG


Bindt nu een stuk gele Cactus Chenille in.

DSCN1090.JPG

Wikkel (palmer) de Cactus Chenille naar voren, tot een halve cm van het haakoog en bindt af. N.B. strijk bij elke wikkeling de glitterdraadjes naar achter, zodat ze niet onder de volgende wikkelingen terecht komen.

Neem nu een top uit een marabou veer, bindt die bij het dikke gedeelte in, en maak er een een fronthackle mee. Nu een net kopje maken; eventueel nog met gekleurd binddraad over wikkelen, goed aflakken, en klaar is de Deense Marabou Streamer.

Hier een voorbeeld van een Deense Marabou Streamer, in de kleuren rood (marabou) en wit (cactus chenille) en verzwaard met een goudkopje (tungsten).
N.B. Deze streamer is op een grotere haak gebonden, en verzwaard, daardoor minder geschikt om met een zesje te werpen.

   

De Mellow Yellow

 

Plaats de haak in de vice, knijp de weerhaak plat, zet gekleurd (bijv. rood) binddraad op, en bindt een stuk of 5 lange grizzle hackles (ca. 2x haaklengte) in, met de holle kant naar buiten.


Pak een bosje gele bucktail en bindt dit aan de onderzijde van de haak in; de lengte van het ingebonden bucktail is ca. de haaklengte. Maak ook een paar slagen met het binddraad achter het bosje Bucktail langs, hierdoor blijft het mooi “rechtop” staan.


Herhaal dit totdat je het haakoog hebt bereikt. (Het bucktail maakt de Streamer  “wiervrij”).


Maak vervolgens een mooi kopje, en zet al het binddraad goed in de lak. Nu heb je een oer-nederlandse snoekstreamer geproduceerd: de Mellow Yellow (de “malse gele”).

   

De Gary Glitter Streamer

 

Schuif (evt. ) een “lovertje” op de haak (dit zorgt voor extra trillingen in het water bij het binnenstrippen, maar het is niet noodzakelijk). Plaats de haak in de vice, knijp de weerhaak dicht. Zet het binddraad achteraan, bij de haakbocht, op en bindt een klein stukje dikke chenille in, wikkel die een keer om de haak (om een bobbeltje te maken) en bindt af.

Neem nu een bosje glittermateriaal (Flashabou), leg dit boven op de haaksteel, maak een losse slag met het binddraad, en daarna een paar strakke (het is de bedoeling dat het glittermateriaal om de haaksteel gaat “spinnen”, net zoals je het met hertenharen lijfjes en kopjes doet).


Sla het voorste deel van het glittermateriaal naar achter, en zet het vast, strak tegen het chenille bobbeltje aan, zodat het materiaal “uit” gaat staan, bindt af en zet goed in de lak.

 

Schuif het “lovertje” zover mogelijk naar achter, en zet het vast door er een aantal wikkelingen voor te leggen. Bindt af, en zet goed in de lak.  Maak daarna, ca. een halve cm voor het haakoog een nieuw Chenille bobbeltje

Bindt opnieuw een bosje glittermateriaal in, spin het om de haaksteel, leg het naar achter en bindt het vat. Maak een mooi kopje, omwikkel het evt. met gekleurd binddraad, en lak het kopje goed af. Dit is een echte lichtgewicht, maar voor snoeken onweerstaanbaar: de Gary Glitter Streamer.

 

 

De Bugs Bunny

 

Plaats de haak in de vice, knijp de weerhaak dicht, zet sterk binddraad op en bind een (dun) bosje glittermateriaal (Flashabou)van ca. 2x de haaklengte in als (onder)staart.

Neem een witte zonkerstrip, knip hem af op ca. 2x de haaklengte, verwijder het haar van de eerste paar millimeter van de strip (aan de kant waarvan de haren naar achter wijzen) en knip het onthaarde stukje in een puntje. Bindt het onthaarde puntje van de zonkerstrip bovenop het glittermateriaal in, zodat de zonkerstrip de (boven)staart wordt.


Bindt nu een nieuwe zonkerstrip in, ca. 3x haaklengte.


Palmer deze strip in op elkaar aansluitende wikkelingen naar voren.  N.B. strijk tijdens elke wikkeling het bont naar achteren zodat het niet tussen of onder de vervolgwikkeling terecht komt.

 

Palmer verder naar voren, tot plm 1,5 cm voor het haakoog en bindt (goed) af.

Bindt vervolgens een stuk zonkerstrip van een contrasterende kleur in (rood doet het erg goed), palmer een paar slagen naar voren en bindt af. Maak een mooi kopje, omwikkel dat evt. met rood binddraad, en lak goed af. Klaar is een supersnoekvlieg, die al duizenden snoeken wereldwijd op zijn geweten heeft: de Bugs Bunny.

 

N.B. 1. Deze streamer kan verzwaard worden door bijv. een goudkop (evt. van tungsten) die voor je met het binden begint op de haak geschoven moet worden, of d.m.v. het inbinden van kettingoogjes, bovenop het kopje.
N.B. 2. Maak wijde “loops” bij het werpen met verzwaarde vliegen, en zorg ervoor dat goudkoppen e.d. niet tegen je hengel slaan, dit kan hengelbreuk veroorzaken!

Ik wens je veel succes met binden, en met vissen!!

JanvdB

<< Vorige | Volgende >>