doelstelling artikelen messenger vliegvissen06 juli 2016

Lopend jaarverslag 2016
De activiteitenZaterdag 5 maart gingen 6 leden van Last Hope op bezoek bij Ids Schukken. Een prachtige dag met wonderschoon water. Aanvankelijk lagen de vaarten nog bedekt met en dun laagje ijs, maar dat verdween snel. Mooie stukken afgevist en volgens Ids lagen daar snoeken van boven een meter. Recent nog een snoek gevangen van 117cm. Deze bleven voor ons verborgen, wel werden er wat kleinere gevangen.
Een gezellige dag met zelfs lunch op een terras. We komen zeker nog eens terug, al is het alleen al voor de ontvangst met koffie en koek.
lees verder...30 maart 2016

Aankondiging Jeugd vliegvisevenementZondag 10 april van 09.00 uur tot 16.00 uur zijn alle jonge aspirant vliegvissertjes vanaf 10 jaar weer welkom bij Forelvijver De Ruigenhoek in Utrecht. Het belooft weer een fijne dag te worden met de nodige activiteiten. Zo mag je langs de waterkant speuren naar alles wat er kruipt, sluipt of zwemt. Al die waterbeestjes worden daarna verzameld in grote bakken. Waarna iedereen moet uitzoeken wat welk beestje nu ook al weer is. Dat alles onder deskundige begeleiding natuurlijk.
En daarna ga je zelf je eigen vlieg binden op basis van wat je in die verzamelbakken ziet. Met die vlieg kan je dan later op de dag zelf een forel vangen. Maar voordat je met de hengel aan de slag gaat, leer je in korte tijd hoe je met de vliegenhengel kunt gooien.
lees verder...15 oktober 2015

Aankondiging werpinstructie, Ben Bod voornvisdag en lezing fotografieZondag 18 oktober heeft de Activiteitencommissie een werpinstructie-ochtend gepland bij het Looveer te Duiven/Loo. Onder leiding van instructeurs uit ons eigen midden, lopen wij de basisprincipes weer langs. Wij beginnen om 09.30 uur en zullen rond 12.30 uur klaar zijn. Een aantal leden heeft zich al opgegeven en er is plaats voor meer.
lees verder...15 september 2015

Aankondiging forelvissen met Barbecue bij Aquavita in DrielHet seizoen wordt door vliegvisvereniging Last Hope weer feestelijk geopend met forelvissen op de forellenput van Aquavita in Driel, Langstraat 14, 6665NG, gevolgd door een traditionele barbecue.
Meer dan 70 forellen worden om 13.00 uur uitgezet door onze gastheer Dicky van Zanten van Aquavita.
Vanaf 12.30 is iedereen welkom om zijn of haar hengel op tijd op te tuigen.
lees verder...02 augustus 2015

In Memoriam André BosOp zondag 26 juli 2015, is André Bos, pas 45 jaar oud, aan de oevers van de rivier de Glomma in Noorwegen aan de gevolgen van een epileptische aanval overleden. Een droef eind van wat de vliegvisvakantie van zijn leven had moeten worden.
André werd op 9 september 2008 lid van Vliegvisvereniging Last Hope, nadat hij met zijn vader bij een visdag van onze vereniging op een forellenput in Driel was komen kijken. Hij was al een uitstekend vaste stokvisser en sleepte hiermee vaak de prijzen in de wacht. Met zijn enthousiasme voor het vliegvissen had hij het werpen met de vliegenhengel snel onder de knie. Ook het binden van heel mooie en originele kunstvliegen ging hem goed af, ondanks zijn gezichtsbeperking. André kwam meestal samen met zijn vader Gerard naar de bindavonden, en omdat ze vrijwel onafscheidelijk waren, werden ze binnen de club ook wel “de Bosjes” genoemd.
lees verder...19 februari 2015

Lopend jaarverslag 2015
De activiteitenOp 6 januari heeft VVV Last Hope op de 1e clubavond van het nieuwe jaar de traditionele receptie gehouden, waarbij even werd stilgestaan bij het voorgaande jaar. Het “feest” begon al meteen bij binnenkomst. Iedereen wenste elkaar een voorspoedig en/of gelukkig nieuw jaar met uiteraard veel vis op het tijdelijke droge. Er werden weer veel meegenomen prijzen uitgestald op de prijzentafel, die met prullaria tot waardevol bindmateriaal en flessen wijn aan toe weer als van oudsher goed gevuld was. Verder werd ook de nieuwe Messenger weer uitgereikt. En ook daar werd graag even in gekeken.
Zo’n 30 mensen zijn komen “opdraven”. De sfeer is gemoedelijk en gezellig. Op deze avond wordt uiteraard geen bindkoffer meegenomen.
lees verder...17 januari 2015

Lopend jaarverslag 2014
De activiteitenNieuwjaarsborrel, tombola, gezellig het nieuwe jaar beginnen, goede wensen wisselen, allemaal uitstekende redenen voor een groot aantal, bijna 30, Last Hopers om op 7 januari naar het uiterst fraaie clubhuis van HSV De Graskarper te komen. Zelfs Kees van den Burg, die een weekje eerder bij een familie uitje een kuitbeen gebroken had, vond dat hij deze avond niet kon missen en kwam in het gips en op krukken; en, er was ook een nieuw lid voor de eerste keer aanwezig, welkom André. De prijzentafel was weer tot de rand gevuld met prachtige prijzen, en dus kon de penningmeester aardig wat loten verkopen.
lees verder...18 juni 2014

In Memoriam Ad van LithOp 18 juni 2014 is onze oud- secretaris, oud- voorzitter en erelid Ad van Lith overleden.
Ad was een van de Last Hopers van het eerste uur, mede-oprichter en mede-ruggengraat van onze vereniging. Hij is als bestuurder, maar ook als vliegbind- en werpinstructeur, als redactielid van het clubblad, door zijn grote materiaalkennis, en als vraagbaak over alles wat maar met vliegvissen te maken had, enorm belangrijk geweest voor Vliegvisvereniging Last Hope.
lees verder...10 april 2014

NK Forel Vliegvissen 2013Op zaterdag 19 oktober was het dan zover en togen we richting Neeritter. Forellenvijver Heioord heeft een paar jaar terug een nieuwe put laten aanleggen, speciaal voor de vliegvisser. Het is een mooie rechthoekige put geworden met voldoende werpruimte. Nadat teamcaptain Dolf ons had aangemeld en lotnummers voor iedere visser had getrokken, werden de hengels klaargemaakt. Dit jaar hebben zich 12 forelvijvers zich aangemeld, dat betekent 60 vissers. De vijver bleek te klein om 30 vissers te kunnen plaatsen. Per heat was er voor 24 vissers plek, dus je had steeds 1 of 2 heats pauze en je vist in totaal 8 heats van 25 minuten. Een plek is ongeveer 5 meter breed en je wordt geacht recht voor je uit te vissen binnen die 5 meter. Verder mag je niet over het midden van de vijver gooien en vissen in het vak van de persoon die aan de overkant staat. Aan deze regel werd dit jaar meer aandacht besteed na de nodige klachten hierover in vorige jaren. Natuurlijk is het ook weerhaakloos vissen, uitsluiting zou het gevolg kunnen zijn indien je herhaaldelijk over het midden of met weerhaak vist.
lees verder...07 april 2014

Jaaroverzicht 2012Ook 2012 kende een leuk activiteitenprogramma. Het begon met de traditionele nieuwjaarsreceptie met weer de nodige door de leden zelf ingebrachte prijsjes en de daarbij horende hapjes en drankjes. Een hoogtepunt was een leuk ingebracht cadeau van Gerard Bos (het groene pak) dat we dit jaar alweer als prijs terug zagen komen. Aan Chris Nijhof, onze scheidende vormgever, werd het boek van Henk Peeters: “Vliegen vangen Vissen” als cadeau voor zijn belangrijke werk door de voorzitter uitgereikt.

Op 26 februari gingen veel Last Hopers gezamenlijk snoeken in Arnhem (wat voor René van Haastrecht de eerste snoek boven de meter op de vlieg opleverde 102 cm).
lees verder...18 maart 2014

Goddard’s “Last Hope”“Caenis” is de latijnse naam voor een wijdverspreide groep zeer kleine eendagsvliegen die zowel in rivieren als stilstaand water voorkomen. Als deze vliegjes zich ontpoppen (“hatchen”), op warme zomeravonden, gebeurt dit in gedurende een korte periode, en deze hatch is massaal.

Ze ontpoppen razendsnel, en doorlopen de transformatie van pop via “dun” naar “spinner” in slechts een paar minuten tijd.
lees verder...17 maart 2014

2013 Jaaroverzicht VVV Last Hope


Het jaar 2013 blijft voor altijd in onze gedachten vanwege de avond van 19 februari waarbij een clubavond met gastbinder geen doorgang kon vinden vanwege de brand in het clubgebouw waarbij activiteitencommissaris en vliegvismaat Rene van Haastrecht ternauwernood ontsnapt is aan de vlammen en de rook. De brand heeft onze vereniging ook heel veel materiële schade opgeleverd.


Behalve de hierboven genoemde brand, hebben we echter ook veel goede herinneringen aan een mooi visjaar...
lees verder...11 maart 2014

Succesvlieg: Paraloop DunIn mijn favoriete Oostenrijkse beekjes heb ik altijd veel succes met een Paraloop Dun. Een soort parachutevliegje met een bijzondere hackletechniek, waar ik op Het Vliegbindevenement van 2007 “tegenaangelopen” ben. Ted Theisen demonstreerde toen de techniekjes van het binden van dit vliegje, en ik zag meteen dat het in “mijn” Oostenrijkse riviertjes een “killer” moest zijn. Direct na het Vliegbindevenement heb ik toen het boek van Ian Moutter aangeschaft: “Tying Flies the Paraloop Way”.
Ook heb ik de DVD van Het Vliegbindevenement besteld, want daar stond de hele demonstratiesessie van Ted Theisen op.
Vervolgens heb ik een berg van die vliegjes gebonden. lees verder...09 maart 2014

De allerbeste boeken voor Deense zeeforelvliegen,
èn een al heel lang vergeten super zeeforelvliegjeHèt land om vanaf de kust op zeeforel te vissen is Denemarken. De stranden van de eilanden Funen en Langeland zijn wereldberoemd. De grote Deense fjorden (Limfjord, Mariagerfjord, Vejlefjord, Koldingfjord) doen er nauwelijks voor onder. Dankzij een intensief kweek- en uitzetprogramma, en enorme hoeveelheden voedsel gedijt de zeeforel uitstekend in de Deense wateren. Heel veel Nederlandse vliegvissers trekken in het (vroege) voorjaar en de herfst naar hun eigen geheime stek aan de Deense kust (en vooral naar Funen) om daar de vis van hun leven (proberen) te vangen.

Dit artikel is bedoeld om de april, en mei vissers wat extra (vliegen in de) bagage mee te geven. lees verder...17 oktober 2013

Deense zeeforel, wie wat, waar en hoeVissen op zeeforel is als het ware een Deense nationale sport. Langs vrijwel de hele Deense kust kun je op zeeforel vissen. Zelfs op plekken waar nauwelijks structuren of planten aan te treffen zijn kun je zeeforel tegenkomen. Rond eilanden, en in fjorden is het dikwijls zeer de moeite waard om je geluk op zeeforel te gaan proberen. Er gaan ook steeds meer Nederlandse vliegvissers naar Denemarken. In de lente bijvoorbeeld, kom je ze “met bosjes” tegen aan de kusten van het eiland Funen (Fyn). lees verder...
05 juli 2013

Jaarverslag 2012

2012 was het jaar van het 15 jarig bestaan van VVV Last Hope. Om dit heuglijk feit te vieren werd er een met hapjes en drankjes aangeklede clubavond georganiseerd en werd als jubileumscadeau een vangstregistratieboekje aan de leden verstrekt. lees verder...
04 juli 2013

Mededeling Bestuur

Op de Algemene Ledenvergadering van HSV De Graskarper op 17 juni 2013 heeft het Dagelijks Bestuur van HSV De Graskarper de volgende mededelingen over de herbouw van het clubgebouw gedaan. lees verder...
10 maart 2013

Een nieuw, tijdelijk onderkomen
Het clubgebouw van HSV Ons Genoegen, GiesbeekNa alle ellende van de voorbije twee weken, de brand in het clubhuis, het ongeluk en de  ziekenhuisopname van René, het verlies van onze bibliotheek, van de beamer en van vele wanddecoraties was er op de avond van 5 maart 2013 een lichtpuntje. De geplande bindavond kon plaatsvinden in het mooie, ruime clubgebouw van HSV Ons Genoegen in Giesbeek. Dankzij de directe medewerking en de grote gastvrijheid van het bestuur van HSV Ons Genoegen kon hun clubruimte op de avonden van onze “eigen” data vrijgemaakt worden lees verder...
09 februari 2013

Werpen leren uit een boekje of van een video

Joan Wulff: “If you don’t know where the fish lie, but can cast to cover the water with finesse, you are likely to catch fish. If you know where they lie, but can neither reach them nor present the fly naturally, you are not even in the game”.
(“Als je niet weet waar de vis ligt, maar je kunt met goed werpen het water afdekken, dan zul je zeer waarschijnlijk vis vangen. Als je weet waar ze liggen, maar je kunt er niet bij, of je kunt de vlieg niet op een natuurlijke wijze presenteren, dan heb je geen schijn van kans”). lees verder...
04 februari 2013

Barbeelvlieg, nimf of flymph…
Ad Hoogenboezem bindpatroontjeNa de pauze van zijn lezing over vliegvissen in de Grensmaas bond Ad Hoogenboezem een simpele maar effectieve barbeelnimf voor. Of misschien toch een “barbeelflymph”, gezien het “gehackelde” lijfje?? lees verder....
03 februari 2013

Winde? Blankvoorn? Rietvoorn? Kopvoorn? Roofblei?

Onze nimfende riviervliegvissers vangen regelmatig prachtige, grote vissen. En wanneer er een mooi exemplaar gevangen is rijst dikwijls de vraag: wat is het? Er is vooral verwarring als het gaat om de verschillen tussen blankvoorns, windes en kopvoorns. Dat hoeft helemaal niet, want de verschillende soorten zijn goed van elkaar te onderscheiden. lees verder......
02 februari 2013

Mijn allerbeste voorjaarsnimf: de JB Peeping CaddisVooral vroeg in het seizoen, als door de voorjaarsregens en de smeltende sneeuw het water nog hoog (dus snelstromend) en koud is in de beken in het heuvelland en middelgebergte,lees verder....
01 februari 2013

Nkf Nederlands kampioenschap forelvissen (NKF)
22 oktober 2012

Dit jaar heb ik weer meegedaan aan het NKF. Vorig jaar waren we eerste geworden met het team van De Kool en werd zelfs Robert Sapulette van ons team individueel kampioen. Dit jaar moesten we dat dus proberen te evenaren. ‘s morgens vroeg hebben we ons gemeld in Ommeren bij forellenvijver de Kamphoeve. lees verder.....
11 september 2012

Wat te doen tegen Beestjes..


Zelfs in materiaal van een echte bindprofi, zoals Riny Sluiter, blijken motteneitjes te zitten. Tijdens de laatste bestuursvergadering, eind augustus, constateerden we.... lees verder........
12 maart 2012

De laatste Snoeken van het seizoen..... Lees verder.....
15 januari 2012

To snook or not to snook

 ….(vrije verbastering van een citaat van een groot Engels schrijver)

Jullie kennen vast allemaal wel dat gevoel dat er niets wil lukken als je aan het vissen bent. Lees verder......
06 januari 2012

Snoekvliegen: Deadly Flies, Easy Ties!


Het is weer snoektijd!! Ook voor de vliegvisser! Maar welke streamers moet ik gebruiken? Zijn die niet moeilijk te binden? Heb ik veel extra bindmateriaal nodig? Is mijn hengel wel geschikt om met die grote, zware streamers te werpen? Vragen zat. En (eenvoudige) antwoorden gelukkig ook! Lees verder......