doelstelling artikelen messenger vliegvissen2 februari 2013

Mijn allerbeste voorjaarsnimf: de JB Peeping CaddisVooral vroeg in het seizoen, als door de voorjaarsregens en de smeltende sneeuw het water nog hoog (dus snelstromend) en koud is in de beken in het heuvelland en middelgebergte, worden veel kokerjufferlarven met huisje en al door de stroming meegevoerd. Op de plekken waar het water(tijdelijk) tot rust komt, achter grote stenen, in diepere pools, in keerstromen, liggen de forellen en vlagzalmen op deze knapperige snacks te wachten. Deze periode is de tijd om met een “uit-zijn-huisje-kijkende-kokerjufferlarve” (peeping caddis), op de genoemde plekken in “dead drift” net boven de bodem te vissen. Voor deze visserij heb ik mijn eigen, “flashy”,  JB Peeping Caddis ontwikkeld, die me geweldig goede vangsten heeft gebracht. Onderstaand vind je het bindpatroon.


Foto 1.: De gebruikte haak is de TMC 5263, maat 10. Ik wikkel ongeveer 8,5 cm dun looddraad vanaf de haakbocht om de haaksteel tot zo’n 5mm voor het oog.


Foto 2.: Ik wikkel het looddraad met zwart binddraad (6/0) en zeker het met een drupje secondenlijm.


Foto 3.: Nu bind ik achteraan, en naar achter wijzend ongeveer 8 cm zwarte cactus chenille en 8 cm fijne bruine classic chenille in. Vooraan, op de loodwikkeling bind ik een patrijsveertje in.

 


Foto 4.: Nu draai ik beide stukjes chenille strak in elkaar (twisten), en wikkel ze dicht tegen elkaar aan  naar voren over de loodwikkeling, tot vlak achter het patrijsveertje. N.B. De eerste wikkeling leg ik direct achter de loodwikkeling, helemaal bovenin de haakbocht.


Foto 5.: Vervolgens knip ik met een scherp schaartje het chenillelijfje in de vorm van een kokerjufferhuisje. Pas op dat je het patrijsveertje niet doorknipt. Daarna wind ik het patrijsveertje twee à drie keer om de haaksteel, strak tegen het chenillelijfje aan. Vervolgens knip ik boven en onder wat fibertjes weg, zodat er larvenpootjes ontstaan.


Foto 6.: Nu bind ik achter het haakoog een klein stukje medium witte chenille in.


Foto 7.: Ik wikkel het witte chenille met twee, drie wikkelingen naar voren, en maak met het binddraad een mooi klein zwart kopje. Nog even goed in de bindlak zetten, en klaar is een “dodelijke” JB PC.


Foto 8.: de vlieg van opzij.

Veel succes! (met binden en vissen!!).

JanvdB

 

<< Vorige | Volgende >>