doelstelling artikelen messenger vliegvissen4 februari 2013

Barbeelvlieg, nimf of flymph…
Ad Hoogenboezem bindpatroontje

 

Na de pauze van zijn lezing over vliegvissen in de Grensmaas bond Ad Hoogenboezem een simpele maar effectieve barbeelnimf voor. Of misschien toch een “barbeelflymph”, gezien het “gehackelde” lijfje?? Op deze foto de door Ad Hoogenboezem voorgebonden nimf.


Het gaat als volgt:

 

IMG_0300.JPG
1. Het voorbereiden van het body-materiaal. Dit wordt gemaakt uit sierlint van diverse kleuren (te koop op de markt, bij de Pipoos, de Intratuin, enz.). Je knipt stroken van de gewenste breedte uit het lint (hoe breder de strip, hoe langer de hackles of pootjes). Daarbij laat je aan een kant de rand zitten, en aan de andere kant trek je er een aantal in de lengte liggende draden of fibers uit. Zo krijg je een soort chenille.
IMG_0301.JPG

2. Neem een zware natte vliegenhaak. Bijvoorbeeld een “shrimphook”, zoals de TMC 2457, in een grote maat: # 8 - # 10. Je kunt ook een rechte natte vliegenhaak nemen, zoals bijv. de TMC 3761 of 5263. Zet een (zwarte) tungstenkraal op de haak.

 

 

 
IMG_0302.JPG

3. Zet binddraad op (Ad Hoogenboezem gebruikte Dyneema # 10). Lak het binddraad en draai looddraad (bijv. 0,25mm) vanaf de haakbocht (of van boven de haakpunt) rond de haaksteel. Omwikkel het looddraad vervolgens met het binddraad.

 

 

 

 

IMG_0303.JPG4. Zet het gemodificeerde sierlint (de sierlint chenille) vast achter het looddraad. Breng het binddraad naar voren en wikkel vervolgens de sierlintchenille naar voren; strijk de fibers daarbij steeds naar achteren (als ware het een zonkerstrip, bij het binden van een “Bugs Bunny” snoekstreamer).

 IMG_0304.JPG

5. Bind de sierlintchenille af, vlak achter de tungstenkraal.

 

 

 

 


IMG_0305.JPG

6. Wind het binddraad een paar millimeter terug, en zet een donkere, wat grove dubbing op (bijv. “sealsfur”-imitatie).

 

 

 

 

 

IMG_0306.JPG

 

 

7. Wikkel een flinke thorax. Bind de vlieg af met een dubbele “whip-finish”, lak af en maak de thorax lekker ruig, met een dubbingnaald, of met een velcro-stripje.

 

 

 

 

IMG_0307.JPG7. De “Ad-Hoogenboezem-sierlint-barbeel-flymph” (AHSBF) is klaar. Op de foto hierboven een AHSBF op een shrimphaak en hiernaast een op een natte vliegenhaak.

Veel bindplezier,

JanvdB

 

<< Vorige | Volgende >>