doelstelling artikelen messenger vliegvissen10 april 2014


NK Forel Vliegvissen 2013


Met de “Denemarkenploeg” is het VVV Last Hope jarenlang gelukt om namens Visboerderij Aqua Vita aan het Nederlands Kampioenschap Vliegvissen op Forel mee te doen met een team van 5 mannen en twee controleurs. Eén van de regels voor deze door de Nederlandse Vereniging van Forellenvijvers (NVVF) georganiseerde viswedstrijd is echter dat de deelnemende forelvisvijver één of meer kwalificatiewedstrijden uitschrijft waar eenieder zich voor kan aanmelden. De beste 5 vissers van die wedstrijden plaatsen zich voor het NK. Dit jaar werd ook Aqua Vita gehouden zich aan deze regel te houden. De geruchten gingen namelijk dat één of meer forellenvijvers zich niet hield aan deze regel. Hoe dan ook, medio september op een maandagavond hebben we de kwalificatiewedstrijd gevist en er bleek, naast de bekende Last Hope gezichten, één buitenstaander (Maurice) zich te hebben aangemeld. Deze avond bleek dat Maurice zich als beste in het team had gevist, samen met Hans Krabbendam, André Bos, Dolf Versteegh en ondergetekende.
Op zaterdag 19 oktober was het dan zover en togen we richting Neeritter. Forellenvijver Heioord heeft een paar jaar terug een nieuwe put laten aanleggen, speciaal voor de vliegvisser. Het is een mooie rechthoekige put geworden met voldoende werpruimte. Nadat teamcaptain Dolf ons had aangemeld en lotnummers voor iedere visser had getrokken, werden de hengels klaargemaakt. Dit jaar hebben zich 12 forelvijvers zich aangemeld, dat betekent 60 vissers. De vijver bleek te klein om 30 vissers te kunnen plaatsen. Per heat was er voor 24 vissers plek, dus je had steeds 1 of 2 heats pauze en je vist in totaal 8 heats van 25 minuten. Een plek is ongeveer 5 meter breed en je wordt geacht recht voor je uit te vissen binnen die 5 meter. Verder mag je niet over het midden van de vijver gooien en vissen in het vak van de persoon die aan de overkant staat. Aan deze regel werd dit jaar meer aandacht besteed na de nodige klachten hierover in vorige jaren. Natuurlijk is het ook weerhaakloos vissen, uitsluiting zou het gevolg kunnen zijn indien je herhaaldelijk over het midden of met weerhaak vist. Er is, zover ik weet, niemand uitgesloten, wel zijn er de nodige waarschuwingen gegeven.

Andere jaren leerden dat wij in ons team slechts 1 echte putvisser hebben en dat is Frans Willems. Frans heeft dit jaar echter als controleur gefungeerd, hij ziet erop toe dat de vis binnen handbereik van de visser en in het water onthaakt is en dan pas geteld wordt. Als een echte sergeant-majoor liep hij met zijn handen op de rug tussen de vissers, controlerend op weerhaken en toeziend of de vis er niet al af is alvorens de visser met zijn hand bij de vis is.
Nu Frans niet mee vist in het team rijst de vraag, wie dan nu onze topvisser is, en of we iets kunnen betekenen in al dit geweld van ervaren putvissers.
Ik zal je niet vermoeien met het verloop van de hele dag en de scores per heat. Wel kan ik je vertellen dat het niet makkelijk was de vis te vangen ondanks dat je ze in het oppervlak zag draaien. Gedurende de dag probeer je allerlei patroontjes van de overbekende putvlieg van maraboe eventueel met een hackle, tot een haze-oortje of pheasanttail. Op veel soorten werd vis gevangen (ook droog), maar ook nu zie je dat de echte putvisser zich onderscheidt van de niet-putvisser. De echte putvisser is zeer fanatiek en weet nagenoeg iedere heat meerdere vissen te vangen.
Aan het eind van de dag waren er twee vissers met maar liefst 28 vissen per persoon. Dat betekent een gemiddelde van 4,5 vissen per heat, dat is zeer veel! Aan het eind van de dag bleken door de 5 vissers namens Visboerderij Aqua Vita 34 forellen gevangen te zijn, waarmee we als team op de 11e plek kwamen van de eerder genoemde 12 teams. Dit is het slechtste resultaat sinds we meedoen aan deze wedstrijd ....
Winnaar werd De Berenkuil uit Putten met 100 vissen !

Conclusie: het was een eindje rijden naar het mooie Neeritter dat 7 bosvijvertjes heeft en nu een grote vliegvisput; we hebben een mooie zonnige en soms warme visdag achter de rug; er moet een hoop getraind gaan worden op de forellenput om ooit enig aansprekend resultaat te behalen.
Hoewel ... Frans Willems is eenmaal individueel 2e geworden, het kan dus wel ...


Ben Debets


Naschrift redactie: André Bos was de beste Aqua Vita vertegenwoordiger; hij eindigde in het individuele klassement op een gedeelde 22e plaats, met 10 gevangen vissen. Individueel winnaar Ben van de Meer had maar liefst 28 vissen gevangen.

 

 

 

 

<< Vorige | Volgende >>