doelstelling artikelen messenger vliegvissen11 maart 2014


Succesvlieg: Paraloop Dun


In mijn favoriete Oostenrijkse beekjes heb ik altijd veel succes met een Paraloop Dun. Een soort parachutevliegje met een bijzondere hackletechniek, waar ik op Het Vliegbindevenement van 2007 “tegenaangelopen” ben. Ted Theisen demonstreerde toen de techniekjes van het binden van dit vliegje, en ik zag meteen dat het in “mijn” Oostenrijkse riviertjes een “killer” moest zijn. Direct na het Vliegbindevenement heb ik toen het boek van Ian Moutter aangeschaft: “Tying Flies the Paraloop Way”.


Ook heb ik de DVD van Het Vliegbindevenement besteld, want daar stond de hele demonstratiesessie van Ted Theisen op.
Vervolgens heb ik een berg van die vliegjes gebonden.Gallow tool

Om een Paraloop vliegje te kunnen binden heb je een zgn. “gallow tool”, of galgje nodig (zie foto hieronder). Hiermee kun je de lus waarom je de hackle windt strak naar boven vasthouden.
De procedure


Stap 1. Is zoals altijd bij een drijvend (eendags)vliegje: binddraad opzetten, een knobbeltje op de haakbocht maken en van fibers van een hanenhackle een staartje van ca. de lengte van de haaksteel inbinden.

Stap 2. Is ook niets nieuws: een gedubt, taps lijfje maken, tot ca. 2/3 haaksteel.

Stap 3. Is het volgende: van “Big Fly” binddraad maak je een lusje (een “loop”).

Stap 4. Dit lusje haak je in je “gallow tool”, en bindt het in voor het dubbinglijfje, zodat het haaks en strak gespannen op de haaksteel staat. Knip vervolgens het naar voren uitstekende restant van het lusje af.

Stap 5. Je bindt (naar achteren wijzend) een hackeltje in, de fibers mogen wat langer zijn dan bij een “normale” droge vlieg.

Stap 6. Je gaat deze hackle met dicht tegen elkaar aanliggende slagen langs de lus naar boven winden. Net zo hoog als ongeveer de lengte van het gedubte lijfje tot de haakbocht.

Stap 7. Daarna windt je de hackle door de reeds gemaakt wikkelingen weer naar beneden, zodat er een dichte hacklekrans rond het lusje ontstaat.
Mocht de hacklekrans wat te lang zijn, of als de wikkelingen niet mooi tegen elkaar aanligen, dan kun je, door een dubbingnaald in de lus te steken (boven de hackle!) de hacklewikkelingen wat naar beneden drukken, cq. wat dichter op elkaar drukken.

Stap 8. Nu leg je de hacklekrans achterover, en bind je de hacklepunt naar voren af.

Stap 9. Je gaat nu een vrij dik thoraxje maken, van een donkerder kleur dubbing dan het lijfje.

Stap 10. Nu strijk je de fibers van de hacklekrans wat naar achter, zodat er aan de voorkant een soort “V” ontstaat.

Stap 11. Vervolgens buig je de hacklekrans over de thorax en bindt hem achter het haakoog in. Daarna het overtollige draad van het lusje afknippen en een mooi kopje maken. Aflakken.

Je Paraloop Dun is klaar. Je kunt hem in alle kleuren en maten maken (“match the hatch”), en kleinere formaatjes doen het ook prima op rietvoorn en serpeling!
In Oostenrijk gebruik ik liever wat donkerder vliegjes (bijv. bruin) omdat ik die beter in het bruisende en glinsterende water kan zien dan de grijze (of grizzle) exemplaren.Succes met binden en vissen,

JanvdB

 

 

 

 

<< Vorige | Volgende >>