doelstelling artikelen messenger vliegvissen11 september 2012

Wat te doen tegen Beestjes..

Zelfs in materiaal van een echte bindprofi, zoals Riny Sluiter, blijken motteneitjes te zitten. Tijdens de laatste bestuursvergadering, eind augustus, constateerden we dat de pauwenfibers van een van zijn ingelijste tubeflies ernstig aangetast waren, en dat er een mottenlarfje in de lijst rondscharrelde. Waar komen die veren- en haren- etende beestjes vandaan? Meestal uit veren en huiden die je van een jager of poelier krijgt, of die je langs de weg of aan het water hebt gevonden, enz. Eigenlijk moet je er steevast van uitgaan dat die parasieten gewoon in al die veren en vellen zitten. En als je geen afdoende maatregelen neemt om ze te verdelgen, dan kun je die pest in al je dierlijke vliegbindmaterialen krijgen. Je moet dus iets doen.
Wat moet je doen? Ik heb op internet zitten zoeken en vind eigenlijk geen eenduidig antwoord. Het probleem zit hem niet direct in de motjes en de larfjes, maar in de eitjes van die “bugs”, die heel moeilijk te doden zijn.
Aanbevolen wordt het verse materiaal in een dichte plastic zak (met  ritssluiting/ziplock/drukstrip) in de diepvries te leggen voor tenminste een week; dit is dodelijk voor de beestjes, maar niet altijd voor de eitjes. Dus, twee dagen uit de diepvries halen, zodat evt. eitjes onder normale temperaturen kunnen uitkomen. Daarna opnieuw een week in de diepvries.
1782c4258293d393801692bf2a85cce2.jpgIemand anders adviseert de spullen minstens een maand in de diepvries te leggen, hetgeen afdoende zou zijn. Een snellere methode is de magnetron te gebruiken. Ca. 30 seconden “bestraling” zou volledig afdoende moeten zijn. Wellicht is een combinatie van beide procedures; dus eerst de vries-ontdooi-vries truc, en daarna de magnetron kuur het meest aan te bevelen.
Zoals bekend hebben we een clublid, Martien Helder, die zelf huiden en skins prepareert, veren en bont uit de natuur haalt, dubbing maakt en mixet, en dubbing strengs (dubbing brush) maakt. Hij is niet zo overtuigd van de invriestruc:  “de beestjes gaan er niet kapot van”. In gelooid bont zitten geen beestjes meer; maar de rest (veren, haren, skins) kookt hij in sodawater en dan zitten er gegarandeerd geen beestjes meer in. Kennelijk tast het sodawater de veren en haren niet aan. Daarna droogt hij ze en bewaart ze in zakken met daarin stukken mottenpapier (inmiddels niet meer verkrijgbaar).
Je kunt overigens niet voorzichtig genoeg zijn (zoals ik helaas heb moeten ervaren). Dus, je bent nog niet klaar als je de diepvries/magnetron/uitkook procedure achter de rug hebt. Het is nu van belang om ervoor te zorgen dat die rotzakken niet terug komen (preventieve actie). Mottenballen (van paradichloorbenzeen) zijn effectief, maar die stinken behoorlijk en kunnen slijmvliesirritaties veroorzaken, en dat bevalt mij eigenlijk niet zo.
Een logische vraag is hoe men die beestjes (zoals de zgn museumkever) bestrijdt in musea voor natuurhistorie; want daar zijn natuurlijk ongelooflijk veel dierlijke materialen opgeslagen. Hier wordt voornamelijk naftaleen in kristalvorm gebruikt. Echter, naftaleen is echt gevaarlijk voor de gezondheid; het valt niet voor niets onder de bestrijdingsmiddelenwet: inname van slechts 5 gram is al dodelijk voor de mens (aantasten rode bloedlichaampjes, lever-, nierschade, aantasting ogen); bovendien kan de substantie kanker veroorzaken. Het lijkt me dus beter dit goedje niet te gebruiken. Opgepast: vroeger werden mottenballen en mottenpapier ook van naftaleen gemaakt! Die mottenballen en dat papier (Martien!) kunnen we maar beter mijden!!
Er is nog een huismiddeltje om motten te weren, nl. stukjes cederhout, evt. geïmpregneerd met extra cederolie; er zijn zelfs cederhouten bolletjes (mottenballen). Dit middel stoot de insecten af, maar doodt ze niet.
Dus toch mottenballen, in ieder geval bij de veren en haren die niet uit de winkel komen; maar, ze zijn ook niet onschadelijk: probeer daarom directe aanraking met die ballen te voorkomen, door ze in de verpakking te laten zitten, en daar een paar gaatjes in te prikken.
Van belang is ook alle materialen apart te verpakken in goed afsluitbare plastic zakken, en de spullen die je in de winkel hebt gekocht gescheiden te houden van de spullen van buiten!

JanvdB

 

<< Vorige | Volgende >>