doelstelling artikelen messenger vliegvissenJaarverslag 2014
de activiteiten07 januari 2014: Nieuwjaarsreceptie

Nieuwjaarsborrel, tombola, gezellig het nieuwe jaar beginnen, goede wensen wisselen, allemaal uitstekende redenen voor een groot aantal, bijna 30, Last Hopers om op 7 januari naar het uiterst fraaie clubhuis van HSV De Graskarper te komen. Zelfs Kees van den Burg, die een weekje eerder bij een familie uitje een kuitbeen gebroken had, vond dat hij deze avond niet kon missen en kwam in het gips en op krukken; en, er was ook een nieuw lid voor de eerste keer aanwezig, welkom André. De prijzentafel was weer tot de rand gevuld met prachtige prijzen, en dus kon de penningmeester aardig wat loten verkopen. Na nog een rondje van de penningmeester, en een rondje snacks, die weer uitstekend waren verzorgd door René en Frans, was het tijd om onder de bezielende leiding van Ben met de loterij te beginnen. Het is bijna niet te geloven, maar elk jaar weer zijn er van die geluksvogels die een bovengemiddelde prijzenscore halen. Een uitgebreid en humoristisch relaas over deze supergeslaagde clubavond is opgenomen in het clubblad, de Last Hope Messenger.
18 februari 2014: Snoekdag Duiven

Het zonnetje scheen en alhoewel er een forse wind stond beloofde het toch een mooie en droge dag te gaan worden. Wanneer alle deelnemers (ca. 16 man) verzameld zijn, worden, zoals gebruikelijk, de groepjes geformeerd. Iedereen heeft er zin in. Maar vooral bij de vijvers, die vanaf de Westsingel tot aan het Gemünde am Mainpark gelegen zijn is het geen pretje. De oevers langs deze vijvers kunnen wat ons betreft herdoopt worden in het ”hondenpoepparadijs”. Het vissen was overal taai. Toch wist Tom Huijser een knal van een aanbeet in de hoek van de vijver bij de duiker van de Burgemeester Dorth van Metlerlaan af te dwingen. De snoek leverde flink wat weerwerk op en bleek na het netten en onthaken 78 cm te meten. Inmiddels waren wandelaars blijven staan en toen de snoek weer teruggezet werd klonk er zelfs een applaus. De groep van Sjoerd Meelhuysen had veel succes in het park De Nieuweling. Er werden daar een paar prachtige groenjassen gevangen. De snert- , bonensoep- en katenspeklunch midden in de natuur werd zeer gewaardeerd. De bijgevoegde sambal bracht iedereen weer op de juiste bedrijfstemperatuur. Desalniettemin, gezien de matige vangsten van de voorbije twee jaar wordt overwogen volgend jaar andere snoeklocaties te gaan kiezen. Enkele uitgebreide verslagen van deze clubactiviteit zijn opgenomen in de Last Hope Messenger.
18 maart 2014: Algemene Ledenvergadering

Er nemen 29 Last Hopers deel aan de ALV. Van 5 leden is bericht van verhindering ontvangen. Traditioneel worden leden die zich in het afgelopen jaar verdienstelijk hebben gemaakt in het zonnetje gezet. De Kascommissie is tevreden over het gevoerde financiële beleid. Het bestuur blijft in zijn geheel aan, maar in 2015 zullen de voorzitter en de secretaris aftreden. Gelukkig zijn er nieuwe bestuurskandidaten. Er wordt gesproken over nieuwe activiteiten en vistrips, bijv. naar Limburg. Ook wordt stilgestaan bij de ernstige ziekte van Ad van Lith. Frans Willems blijft tot einde bindseizoen de bindinstructie van Ad overnemen. Ook wordt nagedacht over initiatieven om de vereniging aantrekkelijker te maken voor nieuwe leden. De officiële, uitgebreide notulen zijn opgenomen in de Last Hope Messenger.
15 april 2014: Lezing forelvissen op forellenvijvers

Dankzij de inspanningen van René van Haastrecht kwamen Robert Sapulette en Semih Egemen op de clubavond van dinsdag 15 april een lezing geven over “vliegvissen op putforellen”; daarbij zouden ze ook een binddemonstratie geven van hun “dodelijkste” putforellen-patroontjes. Robert en Semih zijn echte kampioensvissers. Bij wedstrijden op forellenputten zijn ze vrijwel onverslaanbaar, ze staan altijd bij de besten op het Nederlands Kampioenschap Forelvissen met de vlieg (NKF), en ook bij de VNV vliegviswedstrijden behoren ze tot de “crème de la crème”. Geen wonder dat de belangstelling voor deze avond groot was, liefst 34 Last Hopers, sommigen met aantekeningenblok gewapend, hadden de weg naar het clubgebouw weten te vinden. Semih begon met een korte Power Point presentatie over hun manier van reservoirvissen. Daarna bond Robert een viertal succesvliegen voor: de leadhead, de booby blob, een droog vliegje en een jigvliegje. Tijdens die binddemonstratie kwam ongelooflijk veel informatie vrij over hoe je die vliegen moest vissen, welke leaders je moest gebruiken, hoe je moest binnenstrippen, enz. Een zeer uitgebreid verslag van deze avond, waarin ook de bindbeschrijvingen, is te vinden in de Last Hope Messenger.
27 april 2014: Werpinstructiedag

Er was ons een droge dag voorspeld, met later wat regen. Nou,.., dat hebben we geweten. Het begin was niettemin hoopgevend: tijdens het vroege verzamelen bij het clubgebouw was het min of meer droog, en de hemel niet al te grauw, dus hadden we goede hoop op een droge oefenochtend. Er was belangstelling genoeg. Met liefst twaalf mensen, die deels al een hele reis hadden gemaakt, gingen we weer naar het Looveer, waar de rivier zich van de schrik (van ons?) of misschien toch vanwege het kurkdroge voorjaar(?) ver had teruggetrokken. Het waterpeil was zeldzaam laag, je kon in de kribvakken tot aan de kop van de kribben lopen, zelfs bijna tot de rand van de vaargeul. Het waren ideale omstandigheden voor alle mogelijke werpoefeningen, want geen obstakels achter je, (aanvankelijk) weinig wind, en mooi, kalm, langzaam stromend water voor je. Met maar liefst vier man die instructie gaven hoefde er geen gestructureerde “pakketlessen” gegeven te worden en kreeg elke wat minder ervaren werper ruim de kans om onder individuele begeleiding zijn basistechnieken te verbeteren, maar ook om - naar eigen wensen - specifieke zaken te trainen of om een aantal handige werptrucjes met de bijbehorende theorie onder de knie te krijgen. Vanzelfsprekend staat een uitgebreid verslag van deze activiteit in de Last Hope Messenger. O ja, wat was het nat!!
18 mei 2014: Voorjaars Ben Bod Visdag

Jaarlijks gaan we twee maal naar De Achterhoek om daar de beekjes, riviertjes en plassen te bevissen. Ons aller Ben Bod is er helaas niet meer bij, maar is altijd in onze gedachten als we ons verzamelen bij De Radstake. Evenals andere jaren is de animo groot, dit keer zijn we met 18 vissers en de twee gidsen Jan Groot Zevert en René Diepenbroek. Met een gedetailleerde kaart erbij gaan we gauw nog even de hotspots met de gids doornemen. René is de avond ervoor nog even alle mooie visplekken afgereden om te zien hoe het water er uit ziet. Er zijn helaas heel wat plekken waar het water bruin is, of waar de kanten net gemaaid zijn en er veel troep in het water drijft. We splitsen ons snel in groepjes en spoeden ons naar de waterkant, want er moet gevist worden. Het is een prachtige dag. Schitterend weer, leuke vangsten, interessante avonturen. En natuurlijk is de traditionele, oergezellige en uiterst voedzame Radstake lunch weer een van de hoogtepunten van de dag. In de Last Hope Messenger staan maar liefst 3 artikelen over deze zeer geslaagde voornvisdag.
21 juni 2014: Vliegvissen in het Drontermeer

Met 9 Last Hopers zijn we op de avond van 21 juni naar de Fly Fair locatie bij De Oase aan de Drontermeerdijk bij Dronten gereden. Daar hebben we ons in groepjes van 2 á 3 vliegvissers opgedeeld en zijn al wadend vanaf het wijd naar het riet toe gaan vissen. Het was een prachtige avond, en er werd uitstekend gevangen. Onze topvisser had er 25 en er waren hele mooie exemplaren bij. We vingen blank- en rietvoorn en baars, en opvallend was het grote aantal windes dat onze nimfjes niet kon weerstaan. Af en toe werd er zelfs een doublet gevangen. In de Last Hope Messenger van september a.s. wordt uitgebreid verslag gedaan van deze weer uitstekend geslaagde activiteit.
23 juni 2014: Crematie Ad van Lith

Vandaag hebben we in crematorium Moscowa in Arnhem onze oud-voorzitter, oud-secretaris, erelid, bind- en werpinstructeur Ad van Lith de laatste eer bewezen. Ondanks dat maandag een werkdag is en het feit dat een aantal Last Hopers al op vakantie is hebben 14 leden van onze vereniging de crematieplechtigheid bijgewoond. Ook een oud-lid en zelfs Franklin Moquette, de voorzitter van de Vereniging Nederlandse Vliegvissers (VNV) kwamen van Ad afscheid nemen. Namens VVV Last Hope was een prachtig bloemstuk bij de kist gelegd, met als tekst op het lint: “we zullen je missen”. Het was een waardige en emotionele dienst, waarin Jan van den Boogaard de gedachten van onze vereniging bij Ad van Lith’s overlijden heeft verwoord. In de Last Hope Messenger en in de a.s. De Nederlandse Vliegvisser wordt in een In Memoriam de nodige aandacht gewijd aan Ad’s leven en zijn betekenis voor de Nederlandse vliegvisserij en voor onze vereniging.
25 juni 2014: de laatste clubavond voor de vakantie

Er waren toch nog zo’n 20 leden naar het clubhuis van HSV De Graskarper gekomen om nog even gezellig bij elkaar te zijn, om nog wat voorjaars- visvakantie-ervaringen uit te wisselen, nog een hoogst noodzakelijk vliegje te binden, buiten een paar werpoefeningen met een nieuw hengeltje te doen, om de nieuwe Messenger op te halen, en om samen nog even stil te staan bij het overlijden van Ad van Lith. Er waren twee potentieel nieuwe leden gekomen die even de sfeer kwamen proeven en verder kwam het Apeldoornse clubdeel wat later..., die hadden nog even succesvol wat voorntjes belaagd op de weg naar het clubhuis.


Zaterdag 13 september 2014: putvisdag De Kool

De jaarlijkse visdag met BBQ op een “put & take” werd tot en met vorig jaar aan het eind van juni gehouden en was de traditionele afsluiting van het bindseizoen. Echter, de laatste paar jaren waren de dagen dikwijls te warm, wilde de vis niet bijten, en ook waren er dikwijls al fanatieke “putvissers” op vakantie. Daarom was op de “bijpraatavond” besloten dat we het over een andere boeg moesten gooien en naar een betere datum moesten zoeken. Dus hebben we dit jaar het bindseizoen geopend met een putvisdag bij Foreldorado De Kool, en in plaats van een barbecue hebben we shoarma gebakken en gegeten. Het was prachtig nazomerweer, er waren veel deelnemers, er werd veel vis gevangen en de stemming was optimaal. Een uitgebreid verslag van deze activiteit met veel foto’s zal worden opgenomen in de Last Hope Messenger van december 2014.
5 oktober 2014: Najaar Ben Bod voornvisdag

Op 5 oktober was het weer tijd voor de traditionele najaar voornvis expeditie in de Achterhoek. Al voor dag en dauw stonden 17 enthousiaste Last Hopers bij partycentrum “De Radstake” aan de Twenteroute klaar om de visrijke beken in de Achterhoek met zelf gebonden droge vliegen en nimfjes te gaan bestoken. Bij de najaar Ben Bod dag maken we gebruik van eigen gidsen, en nadat de aanwezigen in groepjes van 3 à 4 vissers waren verdeeld spoedde men zich in alle windrichtingen om zijn geluk te beproeven. Verder weg en dichterbij werd door de een veel, door de ander weinig vis gevangen. Die ervaringen werden bij de traditioneel overvloedige en voedzame Radstake lunch enthousiast gedeeld, zodat de gevonden “hot-spots” ’s middags door nog meer vissers werden aangedaan. Natuurlijk staat in de Messenger van december een veel uitgebreider verslag van deze Last Hope activiteit, met daarin ook de vermelding van de “geheime” succesvliegen.
14 oktober 2014: Voorbindavond met Ronald Pop

Op 14 oktober was meester vliegenstrikker Ronald Pop bij ons te gast. Alleen al het feit dat Ronald de moeite nam om helemaal uit Den Haag naar Duiven te komen is een reden om hem zeer erkentelijk te zijn. Ronald liet zien hoe je uit synthetische materialen fantastische roofvis vangers kunt binden. Met het grootste gemak neemt hij steeds de juiste hoeveelheid fibers om zijn (voor snoeken, (zee)baarzen, roofbleien en overige onderwaterjagers ) smakelijke kunstwerkjes op te bouwen. En het eindresultaat van zijn bindkunsten mag er zijn. Geen twijfel mogelijk, dit zijn echte vangers! Uiteraard staat er in de Messenger van december een uitgebreid verslag van deze drukbezochte, inspirerende en bijzonder leerzame voorbindavond.
28 oktober: Voorbindavond met Hanafi Saleh

Twee clubavonden achter elkaar een top-voorbinder!!! Bij welke vliegvisvereniging vind je dat nog tegenwoordig??
Bij VV Last Hope!
Het was druk op 28 oktober, maar liefst 28 leden en 2 aspirant-leden bevolkten het clubhuis, en vrijwel iedereen had zijn bindkoffer meegenomen. Er stonden “instant-buzzers” op het programma, gebonden met zgn. “buzzer plakstrips”.
Hanafi Saleh kwam deze buzzers voorbinden en de verbazing was niet van de lucht, toen hij de eerste buzzer binnen een minuut op de haak had zitten. Kijk, dat was “mooi werk”, dat konden de beginnende binders ook goed volgen, en ook zeer verdienstelijk nadoen.
Hanafi had alle materialen voor het meebinden van zijn, langzaam moeilijker wordende, patroontjes meegenomen, haken, buzzer plakstrips, viltstiften, CdC-veren,” Fuzzy Bug” (een soort “peacock chenille”), CdC-blokjes, enz.. De leden hoefden zelf alleen maar een vice, verenklem, binddraad en whip-finish tool mee te brengen.
Het werd een zeer interessante, leerzame en ook late avond, want pas na 23.00u werd deze uitstekende voorbindavond met een welverdiend applaus van de aanwezigen voor Hanafi afgesloten.
Meer over deze prima Last Hope activiteit natuurlijk in de Last Hope Messenger van december a.s.
25 oktober: Nederlands Kampioenschap Forelvissen met de vliegenhengel

In drie verschillende teams (Aquavita, De Kool en Steenderen) namen in totaal 7 Last Hopers deel aan het NKF dat dit jaar vlakbij huis, in de grote vijver van Foreldorado De Kool werd gehouden. Ondanks dat er heel veel vissen waren uitgezet vielen de vangsten tegen. Wellicht had dat te maken met het slechte weer, vooral ’s morgens waren de omstandigheden niet erg prettig. Het had er alle schijn van dat de wind een grote rol speelde, want er was een wedstrijdstek die ver boven de andere stekken uitstak. Dat was nummer 32, hier werden de meeste vissen gevangen en hier ook werd ’s middags het kampioenschap beslist. Onze Ries Groeneveld had het geluk dat hij in de ochtend op nummer 32 mocht beginnen, en hij nam daardoor meteen al een voorsprong in het klassement. Door sterk te vissen op de andere stekken pakte hij nog een paar visjes mee en eindigde uiteindelijk op de derde plaats. Een goed resultaat voor iemand die nog zelden “op de put” gaat vissen. Uiteraard staat er een uitgebreid verslag van dit evenement in de Messenger van december 2014.
16 november: Snoeken op de Nieuwkoopse Plassen

Een snoeksafari op de vermaarde Nieuwkoopse Plassen, vanuit een met een elektromotor aangedreven fluisterboot stond al een paar jaar in de planning. Dit jaar was het er eindelijk van gekomen. 10 Last Hopers trotseerden het slechte weer en de wegopbrekingen in het plaatsje Noorden en gingen met speciaal voor de gelegenheid gebonden grote streamers op zoek naar de “big mama” snoek. De koppeltjes gingen met 5 boten het water op en visten enorme oppervlaktes water af. Geen holle oever of wierbed werd overgeslagen maar de verwachte “big mama” gaf niet thuis. Volgens de geruchten kwam er een negentiger in het net, maar die had al een tijdje geleden het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld. Dus moesten de snoekjagers het doen met slechts één babysnoek die door hem dichtbij de camera te houden toch nog heel wat leek. Ondanks alle regen werd het een gezellige dag, maar, of hij voor herhaling vatbaar is?? Veel meer over deze activiteit staat natuurlijk in de Messenger van december 2014.
21 december: Eerste snoekdag winterseizoen 2014-2015

Omdat het snoeken in de Duivense wateren de laatste twee jaar nogal is tegengevallen gaan we de groenjassen dit winterseizoen twee keer in en om Arnhem belagen. De eerste snoekdag was 21 december toen zich 12 Last Hopers bij de Schuytgraaf hadden verzameld die met dozen vol streamers, enorme schepnetten en geplastificeerde stekkenkaarten gewapend de door Frans Willems aangewezen wateren zorgvuldig af gingen vissen.
Ondanks de harde wind werd het een prima visdag. Vijf groepjes van 2 à 3 streamervissers trokken er enthousiast op uit en met succes. Er zijn minstens 9 snoeken gevangen, met prima afmetingen, de grootste twee waren 88 en 96 cm! Frans wist bovendien een karper van naar schatting 40 pond aan de kant te krijgen. Al dat geweld bleef overigens niet zonder gevolgen, want een hengel overleefde de visdag niet.
De door de familie Willems gecaterde lunch was zoals altijd weer oergezellig, met broodjes hotdog, worst, zuurkool, mosterd, ketchup en currysaus. En, tijdens die lunch leer je weer het nodige van je vismaten!
Een uitgebreid verslag van deze snoekdag staat in de Messenger van maart 2015.
 

 

 

 

<< Vorige | Volgende >>