Nederlandse Kampioenschappen Forel Vliegvissen 2011, de finale

Op mijn verjaardag, zaterdag 22 oktober, hebben we met een afvaardiging van Last Hope, allen Denemarkengangers, het Nederlands kampioenschap Forelvissen (vliegvissen) op forellenvijvers  (NKF(V)) gevist, als het vertegenwoordigende team van Visboerderij Aqua Vita. Het was al vroeg dag, om 06.00 uur stond Gijs  bij mij voor de deur, Dolf, Ben, Hans en Ries vertrokken vanuit Elst.  Willy was al in de buurt, hij logeerde bij zijn moeder. Om 07.30 u moesten wij ons melden in het verre Someren Eind, bij “Het Blank Water”; dat lukte natuurlijk wel als je zo vroeg vertrekt. Na het melden hebben we ons tegoed gedaan aan koffie met appelgebak met slagroom; dit had ik de deelnemers van Aqua Vita beloofd omdat ik jarig was.
Dit had ik van tevoren die week al afgesproken met de eigenaar, en, dit ontbijt smaakte best.

Na de loting was duidelijk waar en wanneer we aan de bak moesten. Anders dan andere jaren visten we nu steeds 25 minuten  en in het totaal moesten we 8 keer van stek veranderen, vorige keren was dit slechts 4 keer. Dus is de kans groter dat je ook op de goede plekjes kwam. Wel waren er hier slechte plekjes bij om te gooien, met bomen, struiken en palen achter je en al op een meter of 4. Ries was al een keer wezen verkennen en had aangeraden de kleur vliegen geel/wit, omdat ze daar veel met power bait in die kleuren visten. Het heet hier wel “Het Blank Water”, maar het is niet echt helder water, vandaar die kleuren. De eerste sessie moesten Dolf, Ries en ik aan de bak, ik viste met een glaslijn, verlengd met een verzwaarde leader, lengte 1 meter, gevolgd door een stukje 20/00 van 50 cm, en na een drievoudige wartel, nog een 16/00 puntje van 60 cm. Als vliegen had ik nog extra gele en chartreuse zonker putvliegjes gemaakt met een paar draadjes glitter erin (het patroon blijft geheim , want andere leden vissen nl ook de NKF, maar voor andere forel vijvers (De Kool en Breukink)). Alle drie vingen we in de 1e sessie één visje, niet echt veel, maar in deze sessie werden er door 35 vissers maar 17 visjes gevangen.
De 2e sessie waren Ben en Hans aan de beurt, helaas bleven zij blanco. Het was erg koud deze ochtend maar het zonnetje deed al snel zijn werk en het werd wat aangenamer. De 2e sessie was voor Dolf blanco, Ries wederom één vis maar wel een die niet goed onthaakt werd en dus niet telde, zelf ving ik er drie. Even over het onthaken van de vis, we vissen volgens het Catch en Release principe, dat inhoudt dat je zonder schepnet de vis moet onthaken door de haak te pakken en de vis zodoende te verlossen van de haak. Als je de kop van de vis aanraakt dan telt de vis, helaas was dat bij Ries nog niet het geval. De 2e sessie voor Hans was wederom blanco maar Ben wist er 2 goed te landen. Voor de rest van de dag zal ik alleen even de vangsten vermelden.
3e sessie, Dolf 0, Ries 1, Frans 1,  Ben 1 en Hans 0.
4e sessie, Dolf 1, Ries 1 , Frans 1, Ben 0 en Hans 0.
5e sessie, Dolf 0, Ries 0, Frans 1, Ben 0 en Hans 0.
6e sessie, Dolf 0, Ries 2, Frans 3, Ben 2 en Hans 0.
7e sessie, Dolf 2, Ries 3, Frans 3, Ben1 en Hans 1.
Laatste sessie, Dolf 1, Ries 1, Frans 1, Ben 1 en Hans 2, je ziet aan de uitslag dat Hans een echte diesel is en pas laat op gang komt.
De einduitslag bleef lang onbekend, maar na bijna één uur wachten was het zover. Met ons team werden we gedeeld  3e, met  39 vissen. Omdat er maar 3 eindprijzen waren , telde wanneer de laatste vis was gevangen en onze laatste vis was later gevangen dan de vis van de Eemhof, dus net naast de prijzen. Overigens won het team van De Kool, was De Tipbosch uit Hellendoorn tweede en de Eemhof dus derde. Individueel was Hans gedeeld 53e, Dolf gedeeld 38e, Ben gedeeld 18e, Ries 9e en Frans 2e, net één visje minder dan de winnaar. Die winnaar was van het team van De Kool, nl. Robert Sapulette.
Frans sleepte een paar mooie prijzen in de wacht, o.a. een beker, die nu bij Visboerderij Aquavita staat te pronken. Het was een leuke dag , maar die qua uitslag toch nog steeds voor verbetering vatbaar is. En dat is ook ons streven voor volgend jaar.

Wij willen hierbij  op de eerste plaats Dicky van Aqua Vita bedanken , omdat hij nog steeds vertrouwen heeft in ons als Team, en ook dit jaar hebben we zijn vertrouwen weer waar kunnen maken. Ook  bedanken we Gijs en Willy voor hun rol als controleur,  en André en Gerard Bos voor hun enthousiaste support.De team captain,

Frans Willems